ZoneZonski sistem parkiranja u Beogradu

Nedostatak parking prostora i preopterećenost saobraćaja u centru predstavljaju tradicionalno neugodan problem svih velikih gradova. Gradske uprave se snalaze na različite načine pokušavajući da ga reše. Primenjuju se raznovrsne mere i propisi, od kojih su vlasti pojedinih gradova pribegle  izuzetno rigoroznim merama, kao što je, na primer, naplata ulaska u centar grada, dok je u gotovo svim većim evropskim gradovima zadržavanje na uličnim parkinzima vremenski ograničeno.

Beograd nije izuzetak što je potvrđeno i Studijom istraživanja karakteristika parkiranja koju je nedavno uradio Institut Saobraćajnog fakulteta. Pozivajući se na nacrt Generalnog urbanističkog plana Beograda za 2021. godinu, autori Studije navode procenu da će na osnovu prognoziranih veličina: mobilnost stanovnika, stepen motorizacije i prostorne i vidovne raspodele putovanja, broj jednovremenih zahteva za parkiranje u centralnoj zoni Beograda ("krug dvojke") do 2021. god. iznositi 20.000.

U cilju rešenja ovog problema, u gradskom jezgru su uvedene zone sa vremenskim ograničenjem, dok je na nekoliko parkirališta u manje opterećenim delovima grada uvedena kategorija opštih parkirališta izvan zoniranog područja .

Podela gradskog jezgra na zone sa ograničenim vremenom zadržavanja i uvođenje tarifnog sistema za naplatu parkiranja funkcioniše u centralnoj zoni Beograda od 21. novembra 2003. godine. (Odlukom o javnim parkiralištima Skupštine Grada Beograda 18/03 od 07.07.2003. god.)

Zone sa vremenskim ograničenjem parkiranja prvo su uvedene na području ograničenim krugom tramvajske linije broj 2 (ulicama: Karađorđeva, Pariska, Tadeuša Košćuška, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Ul. 27. marta, Kraljice Marije, Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska i Nemanjina), koje je podeljeno u tri zone. Zbog pozitivnih rezultata sistem se, od 2006. godine, sukcesivno širi na druge delove grada u kojima je problem sa nedostatkom parking mesta posebno izražen.

U prvoj (crvenoj) zoni parkiranje je  vremenski ograničeno na 60 minuta, u drugoj (žutoj) 120, a u  trećoj (zelenoj) 180 minuta.

Naplata naknade za korišćenje javnih parkirališta vrši se u vremenu od 07 do 21 čas radnim danom, a subotom od 07 do 14 časova. Nakon isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može parkirati u istoj zoni.

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja pružaju mogućnost vozačima da  parkiranje plaćaju onoliko sati koliko to žele. Plaćanje parkinga obračunava se po satu ili kupovinom višesatne karte za parkiranje.