Ђаци вас моле успорите поред школе

Забавно-едукативан програм „Ђаци вас моле успорите поред школе“, „Паркинг сервис“ је представио 2007. године.

Иницијатива је осмишљена са циљем да се кроз игру и забаву едукују ђаци прваци, како на безбедан начин да савладају све изазове у саобраћају на путу од куће до школе.

У фокусу акције су ученици првих разреда свих основних школа на територији града Београда.

На једноставан, забаван и деци прихватљив начин првацима се објашњава како правилно да прелазе улицу, користе семафор и тумаче саобраћајне знакове. До данас, одржано је преко 2.000 предавања, које је са успехом похађало око 200.000 ђака првака. Сви полазници су поред теоретских и практичних знања, добили и едукативне публикације, као и флуоресцентне прслуке, који помажу возачима да благовремено уоче најмлађе учеснике у саобраћају.

„Паркинг сервис“ је прилагодио свој едукативни програм и учењу на даљину, тако да су предавања, која воде предавач акције, Зебранко Бринић и другари, сада доступна у дигиталној форми, на нашем видео каналу.

Беби паркинг карта

Бригу о најмлађим суграђанима „Паркинг сервис“ реализује и кроз програм „Беби паркинг карта“. Циљ иницијативе је да се родитељима олакша обављање редовних активности у првој години живота њихових наследника.

Своја возила, маме и тате могу бесплатно да паркирају у близини медицинских установа, као и на другим локацијама у зонираним деловима Београда и на СМС паркиралиштима.

 

Након увођења еПаркинга, родитељима су доступне електронске Беби паркинг карте, које могу добити на шалтерима Корисничког сервиса, уз приложену крштеницу детета, саобраћајну дозволу и личну карту. „Паркинг сервис“ родитељима беба, старости до годину дана, поклања 30 карата, односно до 30 сати паркирања у интервалима који су дефинисани зонским системом, без могућности да се користи продужено време. У Зони А максимално задржавање износи пола сата. Информације о истеку паркирања и броју преосталих карата, корисници добијају путем СМС порука.

Eлектронске Беби паркинг карте важе искључиво за возило регистарских ознака за које су издате, а могу се искористити у року од годину дана од датума издавања.

Беби паркинг место

 

Своју друштвено одговорну улогу „Паркинг сервис“ развија и кроз акцију „Беби паркинг место“, чији је циљ прикупљање новчаних средства за опремање породилишта у Београду.

Испред медицинских центара, у којима на свет долазе нове генерације Београђана (ГАК „Народни фронт“, Института за гинекологију и акушерство КЦС, КБЦ „Звездара“ и КБЦ „Земун“), посебно су обележена паркинг места, на којима се наплата обавља на начин дефинисан зонским системом. Комплетан приход са ових паркинг места се у координацији са Скупштином града користи за набавку медицинске опреме. „Паркинг сервис“ позива возаче да, уколико имају могућност избора локације за паркинг, користе „беби паркинг место" и на тај начин помогну модернизацију медицинских установа.

 

Ђачко паркинг место

У улицама око основних школа, у зонираним деловима Београда, „Паркинг сервис“ је обележио „ђачка паркинг места", која су намењена свим учесницима у саобраћају, али комплетан приход, остварен наплатом паркирања, резервисан је за набавку неопходних едукативних реквизита за основне школе у граду.

У циљу промоције акције „Ђачко паркинг место“, Паркинг сервис је у сарадњи са 32 школе организовао наградни ликовни конкурс, где су ученици млађих разреда добили задатак да направе цртеже на тему „Деца у саобраћају“. Школе су изабрале најуспешније радове, који су искоришћени за израду јединствених саобраћајних знакова, који у зонираном подручју обележавају „ђачко паркинг место“.

 

Паркирање возила особа са инвалидитетом

 

У јавним гаражама и паркиралиштима ЈКП „Паркинг сервис“ постоје посебно означена паркинг места, ширих димензија, за возила особа са инвалидитетом. Ова паркинг места се налазе у близини улаза или излаза, лифтова и наплатних станица.

На општим паркиралиштима, на посебно означеним паркинг местима корисници са инвалидским налепницама услугу паркирања могу користити бесплатно и неограничено.

 

Паркирај и рециклирај

Очување животне средине, енергетска ефикасност и еколошки приступ пословању су приоритети „Паркинг сервиса“. Kако у дирекцији Предузећа, тако и у гаражама и паркиралиштима, постављено је више од 150 канти за разврставање отпада, који се периодично шаље на рециклажу.

У оквиру акције „Чеп за хендикеп“, у „Паркинг сервису“ се од 2017. године сакупљају пластични затварачи за флаше. У просеку, на годишњем нивоу се сакупи око 100 килограма пластичне масе. „Паркинг сервис“ позива кориснике својих услуга да се придруже еколошким акцијама и допринесу очувању животне средине и прикупљању помоћи онима којима је најпотребнија.

Паркинзи за бицикле

 

Бициклисти су све бројнији учесници у саобраћају, чиме се у значајној мери смањују гужве на улицама и оптерећеност паркинг капацитета у Београду. У циљу подршке еколошкој мобилности суграђана, Паркинг сервис је на преко 50 локација поставио металне конструкције које служе за безбедно паркирање бицикала.

Све локације, на којима бициклисти могу безбедно да користе паркинг за своје двоточкаше.