Десет година акције „Паркирај и бициклирај"

20.06.2021.

У гаражама и на паркиралиштима ЈКП „Паркинг сервис“ у току је десета, јубиларна сезона акције „Паркирај и бициклирај“. У прве две недеље акције бицикле је на бесплатно коришћење преузело 3.500 суграђана, а највећа потражња за бициклима је, као и претходних година, на паркиралиштима „Ада Циганлија“ и „Милан Гале Мушкатировић“, пре свега због близине бициклистичке стазе и уживања у природи.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас паркиралиште ЈКП „Паркинг сервис” на Ади Циганлији. Весић је подсетио да ова акција омогућава свим корисницима паркиралишта да бесплатно изнајме бицикле, а Град на тај начин смањује удео аутомобилског саобраћаја и промовише здравије стилове живота.

Ове године увећан је бициклистички возни парк ЈКП „Паркинг сервис“ за 110 нових бицикала, што значи да корисници могу да позајме чак 500 бицикала. Позајмљивање дечјих бицикала, 50 плавих за дечаке и 50 црвених за девојчице, наишло је на велико интересовање малишана, који уживају возећи их, заједно  са родитељима или бакама и декама.

Већ читаву деценију, Београђани и гости Београда, могу да, након што паркирају аутомобил на неком од паркинг објеката којима управља ово предузеће, бесплатно преузму и временски неограничено возе бицикле. На паркиралиштима „Ада Циганлија“, „Милан Гале Мушкатировић“ и „Сава Центар“ и  у гаражи „Обилићев венац“, возачи по цени паркирања возила могу да преузму и користе чак четири бицикла – два за одрасле и два дечја. Од прошле године, бицикли су корисницима на располагању и у гаражама „Зелени венац“ и „Масарикова.

На тај начин „Паркинг сервис“ је пружио могућност за нови вид породичног дружења, у коме уживају све генерације, а који је, бесплатан. Осим позитивног ефекта на здравље корисника, који се баве физичком активношћу, акција „Паркирај и бициклирај“ има ефекта и на животну средину. Бесплатно коришћење бицикала је временски неограничено, све док је аутомобил паркиран на објекту „Паркинг сервиса“, па возачи могу лакше и брже да заврше многобројне обавезе због којих су дошли у центар града. Возећи бицикл они не загађују околину, нити праве буку, као што би то радили да користе аутомобил.