Kорекција цена паркирања у зонама

31.12.2022.

ЈKП „Паркинг сервис“ обавештава кориснике својих услуга да ће од 1. јануара 2023. године бити кориговане цене паркирања по сату за 4 до 5 динара на подручју зонског система. Нове цене примењиваће се од среде 4. јануара јер се током новогодишњих празника неће контролисати и наплаћивати паркирање у зонираним деловима града.

Ово је прво повећање цена од 2009. године, које се пуних 13 година нису мењале. С обзиром на то да досадашње цене нису омогућавале неопходну изменљивост возила, потребну да би резиденти који имају право на повлашћено паркирање пронашли слободно паркинг место, нова ценовна политика је покушај да се дискретним кориговањем цене омогући већа и боља искоришћеност сваког паркинг места у зони. На овај начин станарима се даје приоритет као привилегованој категорији, тако што се скраћује време задржавања возила оних који не живе у центру града, већ долазе у посету и стимулисаће се паркирање изван зонираног подручја.

Сат паркирања у црвеној зони  уместо 56 динара коштаће 60 динара, у жутој зони 53 динара, уместо досадашњих 48 динара, у зеленој зони 45 динара, а до сада је коштао 41 динар. Цена сата паркирања у плавој зони је по новом ценовнику 35 динара, до сада је била 31 динар, а вишесатна карта ће уместо 150 динара бити 200 динара. За станаре зонског подручја месечна повлашћена паркинг карта биће 500 динара, а за правна лица са седиштем у зонама убудуће ће коштати за 5-6% више него до сада.

Паркирање на СМС паркиралиштима „Видин капија“ и „Сава променада“ није поскупело, па сат времена кошта 50, односно 70 динара, као ни цена за получасовно паркирање у љубичастој зони, која остаје 100 динара. Такође, није повећана ни цена дневне паркинг карте у зонском подручју, која је 1.870 динара, као ни ван зонског подручја, која је и даље 720 динара. Рок важења попуста за дневну паркинг карту за паркирање у зонама продужен је са 8 на 20 дана. У овом року корисници могу остварити попуст у износу од 50%.

Политика управљања стационарним саобраћајем унутар града Београда директно је сразмерна ценовној политици. Београд ће и после корекције цена бити у истом нивоу са другим градовима у Србији, попут Ниша или Новог Сада који, такође, примењују зонски систем паркирања.