Нова иницијатива „Парк анд риде"

29.12.2003.

 

Уважавајући сагледане потребе суграђана, „Паркинг сервис" је покренуо иницијативу за увођење интегрисане варијанте целодневног паркирања и коришћења услуга превоза на посебним линијама јавног превоза које спајају ободне локације са централном градском зоном. Дакле, „Паркирај и вози се (аутобусом)".

Ово је четврта фаза новог система паркирања, која се своди на систем уобичајен у светској пракси, прелаз из путничког аутомобила у јавни превоз, и у нашем случају подразумева организовање паркирања изван централне зоне и коришћење посебног аутобуског превоза до центра града. Почиње се са пројектом П+В/1, односно паркингом код хотела „Интерконтинентал", капацитета 250 места, а наставиће се и на другим прилазима централној зони града. У опцији су локације код хале „Пионир", на Мостарској петљи, евентуално и код Аутокоманде, перспективно и на Бановом Брду. Целодневна карта за вожњу у оба смера и паркирање, биће 40 динара. Право да се превезу по повлашћеној цени имаће све особе из путничког аутомобила.

Четири посебно обележена аутобуса ГСП и „Ласте" ће саобраћати кружним линијама у интервалима од пет до осам минута, радним данима и суботом, у времену од 7 до 21 час, а сам паркинг ће радити непрекидно.

Овим аутобусима превозиће се само корисници „Парк анд Риде" система, па ће путници уживати солидан комфор. Траса ове линије иде од терминуса на паркингу „Интерконтинентала", поред „Генексових апартмана" и хотела „Хyатт", преко Бранковог моста, Призренском до Трга Републике и назад Теразијским тунелом, кроз Бранкову, па преко моста и улицом Милентија Поповића до паркиралишта. Стајалишта су иза моста у Поп Лукиној, Зеленом венцу и на Тргу Републике испред ЗОИЛ-а „Дунав". Предстоји даљи рад на повећању комфора корисника и усклађивање система према потребама које се уоче током рада.

У будућности, и за ову услугу планира се плаћање електронском картицом и мобилним телефоном, као и увођење месечне претплате. Систем је отпочео са радом 22. децембра и до 15. јануара биће у експерименталној фази, а услуга превоза бесплатна.