Промене у систему зонског паркирања

17.07.2007.

Од понедељка, 23.7.2007. године, Секретаријат за саобраћај града Београда и ЈКП „Паркинг сервис“ увешће промене у систем зонског паркирања у Београду. Друга (жута) зона ће бити проширена на улице у близини Железничке станице, док ће трећа (зелена) зона од сада обухватати и улице око Храма Светог Саве. У појединим улицама у "кругу двојке" доћи ће до промене из зелене у жуту зону.

Зонски систем паркирања са временским ограничењем од три сата (зелена зона) спровешће се у улицама: Светог Саве, Кнегиње Зорке (у делу улице од Мекензијеве до Булевара ослобођења), Мекензијева (од Славије до Катанићеве), Авалска, Катанићева, Охридска, Крушедолска, Боре Станковића, Скерлићева и Небојшина (од Скерлићеве до Булевара ослобођења).

Зонски систем паркирања са временским ограничењем од два сата (жута зона) обухватиће улице: Браће Крсмановић, Мостарска, Херцеговачка (од Железничке до Карађорђеве), Карађорђева, Травничка, Зворничка, Хаџи Николе Живковића и Железничка.

Промена зелене зоне у жуту важиће за следеће улице у „кругу двојке": Београдска (од Славије до Бул.краља Александра), Краља Милутина (од Краља Милана до Крунске), Десанке Максимовић, Светозара Марковића (од Краља Милана до Бул.краља Александра), Његошева (од Краља Милана до Београдске), Крунска (од Ресавске до Београдске), Југ Богданова, Црногорска, Краљевића Марка, Гаврила Принципа (од Југ Богданове до Краљевића Марка), Бранкова (од Поп Лукине до Зеленог венца) и Светозара Радића.

Систем зонског паркирања важи у Београду од 21. новембра 2003. и према студијама Института Саобраћајног факултета, даје добре резултате и представља ефикасну меру за решавање проблема паркирања. Према последњој студији, утврђено је да је потребно проширити зонирање на наведене делове града, али и прекомпоновати постојеће зониране делове.

Грађани и правна лица који су пријављени у улицама на које се шири зона, право на повлашћене карте могу остварити на шалтерима ЈКП „Паркинг сервис“ радним данима од 7 до 21 часова и суботом од 7 од 14 часова. Више информација на бројевима телефона: 011/ 323 1289, 323 7276.