Расписан тендер за изградњу гараже „Пинки“

11.01.2022.

ЈКП „Паркинг сервис” је расписало тендер за изградњу подземне гараже и уређење платоа испред Спортског центра „Пинки” у Земуну, на површини од 5.407 квадратних метара, који ће имати једну подземну етажу са 150 паркинг места. Тим поводом, заменик градоначелника Београда Горан Весић је, заједно са представницима овог предузећа и Општине Земун, одржао конференцију за новинаре, подсетивши их да је „Пинки” од прошле године прешао у власништво Града.

- С обзиром на то да је Град Београд преузео управљање „Пинкијем”, моћи ћемо да уложимо новац у реконструкцију овог спортског центра, који је један од најважнијих у Београду. Данас је тачно 17 година од како је Београд последњи пут изградио подземну гаражу. За то време број аутомобила се повећао. Сваке године региструјемо нове четири хиљаде аутомобила месечно, што је на годишњем нивоу око 50 хиљада, односно 1,7 аутомобила по породици. Без обзира у ком делу града живите, све више је аутомобила, а све мање паркинг места, што говори о потреби да се граде јавне гараже. Гаража, за коју смо данас објавили тендер, прва је у низу – рекао је Весић.

Он је нагласио да ће у наредних неколико недеља бити објављен и тендер за изградњу гараже у Скерлићевој улици, a директор „Паркинг сервиса“ Андрија Чупковић је потврдио да ће „Паркинг сервис“ из сопствених средстава градити ове две гараже.

- Процењена вредност изградње нове гараже и платоа испред спортске хале „Пинки“, је 700 милиона динара, а период изградње је 2 године од почетка радова. Новац, којим грађани плаћају паркирање, уложићемо у изградњу нових објеката и повећање паркинг капацитета. И то баш у години јубилеја, јер ове године је 50 година „Паркинг сервиса“. Пре 5 година „Паркинг сервис“ је  надоградио гаражу „Обилићев венац“, а у последњих 8 година потпуно смо реконструисали све јавне и гараже са резервисаним паркинг местима. Све то не бисмо могли да радимо без Града Београда, са којим имамо изузетну сарадњу. У овај пројекат смо ушли заједно са њима. Новцем који смо приходовали изградићемо ову гаражу – рекао је Чупковић.

Заменик председника општине Земун Жарко Дроњак изјавио је да је ово прва подземна гаража која се прави на овој општини и на томе захвалио Граду Београду.

- Уз реконструкцију Улице кеј ослобођења, сређивање фасада у овом делу Земуна и потпуну реконструкцију Улице цара Душана, централни део Земуна ће бити заокружен у једну лепу амбијенталну средину. Све ово не би било могуће без подршке Града Београда. – рекао је Дроњак.

Нова подземна гаража „Пинки“ имаће улаз из Улице градски парк, а излаз на Немањину улицу. Биће грађена у једном подземном нивоу, а од 150 планираних паркинг места, 8 је за возила особа са инвалидитетом, која ће се ради њиховог лакшег кретања налазити у близини улаза/излаза и пешачких стаза. 

Осим најсавременијег система аутоматике, гаража ће бити опремљена и спринклер системом за гашење пожара, имаће видео надзор, као и обавештења о броју слободних паркинг места у гаражи.

Плато изнад гараже, који се годинама користи као дивљи паркинг, биће комплетно сређен и делом ће бити уређен као зелена површина, а делом као простор за пешаке.