Систем „Око соколово“ представљен делегацији Бара

26.08.2022.

У просторијама Kонтролно-оперативног центра ЈKП „Паркинг сервис“ у Београду, представницима града Бара, представљен је систем „Око соколово“. Високу делегацију црногорског града предводио је председник Општине Душан Раичевић, док су у улози домаћина били директор ЈKП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић и извршни директор Раденко Вуковић.

Представљени су и сви сегменти пословања градског комуналног предузећа, са  посебним освртом на делатности које су од посебног значаја за Бар, највећи лучки град у Црној Гори, а то су  активности и развојни планови везани за Међународни царински терминал, као и погодности које посетиоци Београда имају када користе ресурсе „Паркинг сервиса“.

  • Систем „Око соколово“ данас контролише непрописно паркирана возила на улицама Београда, Ниша и Златибора, али и плаћање паркирања за прописно паркирана возила. Делегацији Бара приказали смо читав пакет услуга који обезбеђује систем „Око соколово“, од наплате и контроле паркирања до системских и мобилних апликација и израде Географско-информационог система. Уз помоћ њега, цео посао „Паркинг сервиса“ у делу паркинг контроле сада је потпуно аутоматизован и ми смо заинтересовани да са својим производом, који је наша интелектуална својина, изађемо и на тржиште Црне Горе,  рекао је Чупковић.

Након презентације пословања, али и остварених резултата, председник Општине Бар је истакао да управо оваквом систему и они теже.

  • Ми смо једини град на црногорском приморју који нема „Паркинг сервис“. Град се плански развијао, има много паркинг места, али осим 50.000 становника, током летње сезоне има и више од 50.000 регистрованих гостију. Када будемо уводили наплату паркирања то ће изгледати овако како ви радите, нагласио је Душан Раичевић.

Систем „Око соколово“, осим Kомуналне милиције и „Паркинг сервиса“, могу да користе и друге комуналне службе и предузећа, јер возила могу да бележе ударне рупе, нелегалне баште, оштећене саобраћајне знакове, контролишу постављене рекламе. Увођење Система допринело је ефикаснијем одржавању комуналног реда, дигитализацији услуге паркирања, као и ефективном и економичном пословању.