Мајски дани за незаборав

12.05.2004.

Ове године, мајски дани су донели збивања од оне врсте која оставља ванвременски печат на животу града. Поред уобичајеног пролећног буђења града, прикладне прославе Дана Европе - као дана победе над фашизмом у Другом светском рату, као и Спасовданске литије поводом обележавања славе града Београда, уприличена су и нека сасвим посебна догађања.

У оквиру прославе две стотине година од Првог српског устанка, обележавања годишњице спаљивања моштију Светог Саве и постављања камена темељца нове Патријаршије, Београд је у славу Светог Саве и Неумрлог Карађорђа, у данима од 8. до 11. маја, био престоница свеколиког Православља.

Велика Спасовданска литија градским улицама 9. маја и Литургија одржана дан касније у највећем православном светилишту у којем се обавља богослужење - храму Светог Саве, уз присуство изузетних гостију и највиших представника стотина милиона православних верника, као и најзначајних личности из домаћег јавног живота, догађаји су који за дуго време надилазе оквире локалних збивања. На једном новом почетку отворене су нове духовне, историјске и урбане визуре, али и претпоставке за нове обичаје, навике и могућности.

Град је положио још један значајан испит у организацији крупних манифестација, а у свему томе били смо и ми, према свом месту, могућностима и повереним задацима. У овој прилици нема места за бројчане показатеље. Тек, требало је уложити не мали напор да се обезбедити неометано коришћење простора на коме су се одвијале ове прославе. Посао је примерно обављен и толико од нас!