Зонски систем паркирања

Зонски систем је уведен са циљем да се повећа динамика попуњавања паркинг капацитета у улицама ужег и ширег центра Београда. Станари и правна лица из „зонираних“ улица могу, по повлашћеним ценама, временски неограничено да паркирају своја возила.

Град Београд подељен је на четири паркинг зоне у којима је паркирање временски ограничено:

Зона А
дозвољено време паркирања 30 минута (100 динара)

Прва зона (црвена)
дозвољено време паркирања 60 минута (60 динара) уз могућност продуженог паркирања од 30 минута (100 динара)

Друга зона (жута)
дозвољено време паркирања 120 минута (53 динара сат) уз могућност продуженог паркирања од 60 минута (180 динара)

Tрећа зона (зелена)
дозвољено време паркирања 180 минута (45 динар сат) уз могућност продуженог паркирања од 60 минута (140 динара)

После истека предвиђеног (плаћеног) времена за паркирање, возач је обавезан да напусти паркинг место и у наредних 30 минута не може да плати паркирање у истој зони

Контрола и наплата паркирања примењују се радним данима од 7 до 21 сат и суботом од 7 до 14 сати (у улицама око Клиничког центра Србије паркирање је бесплатно после 17 часова).

За паркирање возила особа са инвалидитетом важе посебне погодности. Више о зонском систему паркирања прочитајте у Честим питањима и одговорима.

На општим паркиралиштима изван зонираног подручја, тзв. плавој зони  (35 динар сат), возачи могу да паркирају аутомобиле без временског ограничења.

Контрола и наплата паркирања примењује се радним данима од 8 до 21 сат и суботом од 8 до 14 сати, у складу са вертикалном саобраћајном сигнализацијом.

За паркирање возила особа са инвалидитетом важе посебне погодности. Више о зонском систему паркирања прочитајте у Честим питањима и одговорима.

У централним улицама Београда, на преко 5.400 паркинг места инсталирани су паркинг сензори који возачима олакшавају паркирање пружајући информацију о слободним паркинг местима. Инфо табле, које приказују број слободних места, налазе се на раскрсницама улица, а подаци су доступни и на апликацији за мобилне телефоне.

Систем за праћење слободних паркинг места почео је са радом 2016. године у Његошевој и околним улицама. Од тада је проширен и на део града оивичен улицама Београдска, Крунска, Баба Вишњина и Булевар краља Александра, потом на простор до Клиничког центра и Булевара ослобођења, а затим и на део оивичен улицама Цара Душана, Француска, Васе Чарапића, Студентски трг, Узун Миркова и Пјарона де Мондезира, као и на Платоу Мике Аласа на Дорћолу.

Да би Систем за праћење слободних паркинг места пружао валидне податке, неопходно је да се возачи прописно паркирају, на тачно обележеном паркинг месту, изнад самог сензора.

МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА

 

Јединствена апликација за мобилне телефоне олакшава сналажење и плаћање услуга у зонском систему паркирања. Аутоматско лоцирање, три различита начина плаћања и пријем информација о статусу возила, само су неке од погодности које корисницима пружа Апликација за паркирање.

 

SMS паркиралишта

На СМС посебним паркиралиштима не постоји контрола уласка/изласка путем рампе и кућице и примењује се систем контроле и наплате паркирања као у зонираним деловима града. Радно време ових паркиралишта је од 00-24 часа.

СМС паркиралиште „Сава променада”

Адреса: Херцеговачка улица

Број паркинг места за аутомобиле: 90

  • за возила особа са инвалидитетом: 6

Начини плаћања:

  • СМС плаћање – корисник поруку шаље на број:

8117 – за сат времена паркирања (70 динара сат)

8110 – вишесатно паркирање – важи од тренутка слања поруке до поноћи (630 динара)

  • Апликација за плаћање паркирања
  • е-Паркинг карта

Кориснику који није унапред платио услугу паркирања (нема паркинг карту), као и кориснику коме је истекло ограничено (продужено) време паркирања издаје се електронска дневна паркинг карта (еДПК).

Уколико је дневна карта издата за возило страних регистарских ознака и утврди се да за исто возило постоје доспела потраживања за најмање две дневне карте, издаје се налог за блокаду возила.