Активиран „Паук видео надзор"

27.03.2009.

ЈКП „Паркинг сервис" је данас представио почетак спровођења пројекта „Паук видео надзор", чији је основни циљ да се повећа безбедност и омогући што бољи и неометани проток саобраћаја у граду, као и да се доношење одлука и комуникација са екипама на терену и грађанима учине ефикаснијим и транспарентнијим. Систем је у досадашњем пробном раду показао одличне резултате, због чега се од данас у потпуности примењује.

Основу система „Паук видео-надзор" чине ауто-дизалице, популарно зване „паук", опремљене теренским рачунарима уз помоћ којих контролори на улицама шаљу снимке непрописно паркираних возила у диспечерски центар. Запослени у центру одмах издају налог најближој ауто-дизалици да се таква возила приоритетно уклоне са места прекршаја, а налог за пренос возила са његовом фотографијом, локацијом и тачним временом опажања представља несумњив доказ о непрописном паркирању и разлозима приоритетног одношења.

Градоначелник Београда Драган Ђилас сматра да циљ није наплата новчане казне, већ спречавање бахатости возача.

– Град Београд у својој историји никад није боље сарађивао са полицијом него сад. Захваљујући томе у протеклих шест месеци решили смо много тога за шта се годинама причало да је немогуће решити, као што је то случај са саобраћајем у Булевару краља Александра. Идеја овог система није да паук однесе што више аутомобила нашим суграђанима и да се тако заради по шест-седам хиљада динара, већ да спречимо бахато понашање људи који сматрају да им у овом граду нико ништа не може. Сада имамо систем којим са једног места можемо да контролишемо цео град, па ако има десетак непрописно паркираних аутомобила да прво однесемо онај који највише угрожава саобраћај. Три аутомобила паркирана у десној траци у Булевару краља Александра за десетине процената смањују проточност саобраћаја и то више нећемо дозволити. Намера нам је да напокон уведемо ред у граду и са полицијом на томе интензивно радимо. Када будемо добили и закон који ће нам омогућити да спроведемо све оно што намеравамо, биће нам у том послу много лакше – рекао је Ђилас.

Генерални директор „Паркинг сервиса” Бобан Ковачевић, истиче да је систем успешно функционисао током годину дана пробног рада, због чега се очекује да ће његовом применом саобраћај у граду боље "дисати". – Намера нам је да направимо такав систем да убудуће наш контролор може да казни сваког ко омета саобраћај, односно да максимално скратимо поступак наплате казне. Док се то не догоди, екипе „Паркинг сервиса” ће са терена слати у наш центар снимке непрописно паркираних возила из целог града, а онда ће главни контролор наредити „пауку” који аутомобил прво да уклони – појаснио Ковачевић.

Он је најавио да ће ускоро и сами грађани моћи да шаљу фотографије непрописно паркираних аутомобила. На тај начин би, сматра, знатно брже него раније били кажњени бахати возачи, а и проточност саобраћаја била би повећана.

Са овим мишљењем сагласан је и Стојадин Јовановић, начелник Управе саобраћајне полиције, који истиче да ће систем „Паук видео-надзор” спречити злоупотребе, односно подмићивање саобраћајних полицајаца и комуналних инспектора, јер ће се све информације сливати у централни компјутер „Паркинг сервиса”.

Применом система „Паук видео-надзор" повећаће се ниво безбедности свих учесника у саобраћају и у већој мери успоставити и одржавати комунални ред. На овај начин комплетан поступак уочавања непрописно паркираних возила и издавања налога за његово одношење је централизован и контролисан системом дупле провере информација са терена, али и сачуван у електронском облику.

Пројекат, какав не постоји у другим метрополама, резултат је настојања ЈКП „Паркинг сервис" да пронађе решење за проблем непрописно и небезбедно паркираних возила.