Београд добио нову подземну гаражу

30.05.2024.

ЈКП „Паркинг сервис“ пустио је у рад новоизграђену подземну гаражу „Пинки“ са 150 паркинг места. Ово је прва подземна гаража, која је  у Београду изграђена од 2005. године, а прва икада коју је „Паркинг сервис“ изградио из сопствених средстава.

„Паркинг сервис“ је свечано отворио гаражу „Пинки“, површине 5.186 квадратних метара, и предао је на коришћење становницима Земуна и посетиоцима овог дела Београда. Гаража је опремљена најсавременијим системима аутоматике, који обезбеђују комфорно и безбедно коришћење објекта, једноставно плаћање услуга и информисаност о слободним капацитетима путем информационих табли, интернет презентације Предузећа и мобилне апликације „Паркинг сервис“. Комплетан објекат је покривен 24-часовним видео-надзором и најсавременијим инсталацијама за овакву врсту подземних објеката.

Цена првог започетог сата паркирања у гаражи „Пинки“ је 100 динара, а сваког следећег 150 динара. Корисницима је понуђена опција плаћања дневне карте у износу од 1.500 динара, као и две врсте месечних претплата – ноћна која кошта 6.000 динара и целодневна по цени од 16.000 динара. У циљу брже и ефикасније наплате паркирања, корисницима гараже је омогућено плаћање на три наплатне станице позициониране у унутрашњости гараже, као и на благајни која ће радити 24 сата.

Гаража има два улаза и два излаза, а аутомобили у паркинг објекат улазе из Улице Градски парк, док се излаз налази у Немањиној улици. За кориснике је обезбеђен путнички лифт, као и 5 пешачких степеништа. Како би се избегло формирање леда на улазним и излазним рампама у зимским месецима, уграђени су грејачи, као и на излазним степеништима. У складу са савременим трендовима за заштиту животне средине, односно развојем аутомобила на електрични погон, на 2 паркинг места је постављен пуњач за електрична возила. За возила особа са инвалидитетом резервисано је 8 паркинг места, а у оквиру гараже се налази и јавни тоалет, који је прилагођен особама са инвалидитетом.

Након завршетка изградње гараже, плато испред Спортског центра „Пинки“ је уређен постављањем урбаног мобилијара, а посађено је и дрвеће, ниско растиње и травњак.

Плато је уређен исто онако како је то пре неколико деценија оригинално замислио његов пројектант. Уместо девастираног простора за непрописно паркирање аутомобила, од сада ће ово бити место за окупљање житеља и гостију Земуна.