„Ђаци вас моле успорите поред школе"

13.03.2008.

Акција ЈКП „Паркинг сервис" „Ђаци вас моле, успорите поред школе" наставиће се 17. марта у основним школама приградских београдских општина.

Због изузетног пријема који је акција имала међу децом и одраслима, као и због интересовања родитеља и учитеља из београдских приградских општина, у току другог полугодишта текуће школске године малишани тих општина добиће своје флуоресцентне прслуке, књижице, бојанке, налепнице и ДВД филмове на тему саобраћајних прописа.

У току посете школама, првацима се на духовит начин представљају најважнија правила понашања у саобраћају, а овај занимљив интерактивни програм сада ће имати прилике да виде и малишани основних школа Гроцке, Обреновца, Барајева, Лазаревца, Сурчина, Младеновца и Сопота. Прва школа у у којој ће програм бити изведен је ОШ „Илија Гарашанин" у Гроцкој.

Акција је намењена ђацима првацима, њиховим родитељима, учитељима, а посебно возачима, са циљем да посебну бригу о новим учесницима у саобраћају.

А како је почело

Након потребних припремних радњи акција је почела 1. октобра, на Светски дан детета, у ОШ „Бановић Страхиња". Тада су подељени први, од преко 10.500 флуоресцентних прслука, колико их је укупно подељено. Циљ акције је пре свега да се подигне ниво свести свих учесника у саобраћају, али и законодаваца, о значају употребе флуоресцентних прслука за безбедност деце-пешака. У многим европским земљама учесници у саобраћају законски су обавезни да поседују и користе овакав вид заштите. Пре него што се такав закон донесе и код нас, ЈКП „Паркинг сервис" је желео да се најмлађима обезбеде бесплатни заштитни прслуци, како би у наредним годинама они били ти који ће својим примером подстаћи остале.

За време трајања првог дела акције представници ЈКП „Паркинг сервис" су уз едукативни и забавни програм обишли 105 основних школа и 10 школа за децу са посебним потребама и у њима представили ученицима све што треба да знају о саобраћају и свом учешћу у њему. Сваки београдски ђак првак, добио је на поклон флуоресцентни заштитни прслук, величином и дизајном прилагођен деци.

За потребе акције дечији хор „Чаролија" снимио је песму „Чувајте нам ђаке", која је постала велики хит.

На манифестацији „Ноћ рекламождера" ова акција је проглашена најбољом непрофитном акцијом у Србији за 2007. годину, а овом успеху је у великој мери допринела изузетна подршка медија, који су од самог почетка схватили значај кампање, и укључили се у њено промовисање.

Акција ЈКП „Паркинг сервис", уз подршку Скупштине града Београда, Градског секретаријата за образовање, Градског секретаријата за саобраћај и Саобраћајне полиције Београда, трајаће док сви ђаци прваци у Београду не добију своје прслуке. Жеља организатора је да се брига о најмлађима настави током целе године, а да ношење заштитних прслука постане навика коју ће усвојити нове генерације учесника у саобраћају.