Друга фаза постављања паркинг сензора на Старом граду

26.07.2021.

Општина Стари град и ЈКП „Паркинг сервис“ започињу другу фазу радова на увођењу Система обавештавања возача на уличној мрежи о слободним капацитетима паркинг места путем паркинг сензора на подручју општине Стари град. Ова фаза обухвата постављање опреме на улици – табли обавештења, дата колектора, релеја и паркинг сензора.

Након завршених радова подземног довођења напајања струјом за потребе Система паркинг сензора, „Паркинг сервис“ и општина Стари град крећу са завршним радовима уградње сензора на подручју општине Стари град. За функционисање овог система неопходно је постављање сензора и табли обавештења. Сензори се постављају на сваком паркинг месту, тако што се утисну у асфалт и отпорни су на различите временске услове. Путем флајера и плаката општина Стари град обавештава станаре и возаче о увођењу Система и моли за разумевање током трајања радова, због евентуалног премештања или измештања (преноса) возила са једног паркинг места на друго место које је у непосредној близини.

  • Након Врачара и Савског венца, уводимо Систем обавештавања возача о слободним капацитетима паркинг места и на подручју општине Стари град. У саобраћајно нејоптерећенијим деловима Београда, Систем паркинг сензора доприноси смањењу гужви због прекомерног кружења возила у потрази за слободним паркинг местом, а самим тим и смањењу емисије штетних гасова и количине буке, рекао је Милош М. Петровић, извршни директор за заједничке послове ЈКП „Паркинг сервис“. Препоручујемо возачима да инсталирају Паркинг сервис апликацију за мобилне телефоне и да искористе навигацију до најближих слободних паркинг места, нагласио је Петровић.

Поводом почетка друге фазе постављања паркинг сензора на територији Градске општине Стари град, председник ове општине Радослав Марјановић истакао је да ће грађани овог дела града уз помоћ апликације брже и једноставније долазити до својих паркинг места.

  • Заједно са ЈКП „Паркинг сервис” покушавамо да олакшамо проналазак слободног паркинг места, а поставком близу 2000 паркинг сензора, на простору од Француске до улице Пјарона де Мондезира и од Душанове до Васине, и уз помоћ апликације верујем да ћемо грађанима скратити време кoје троше у потрази за паркинг местом, рекао је Марјановић.

Радови друге фазе требало би по плану да трају до половине августа, када би Систем требало да буде пуштен у рад. Системом паркинг сензора становници и посетиоци овог дела Београда добијаће информације о тренутно слободним местима покривеним сензорима. Осим уштеде времена, систем који се уводи на Старом граду, смањиће гужве, а возачима ће уштедети време и смањити рачуне за гориво које троше на кружење у потрази за слободним паркинг местом.

На општини Стари град биће уграђено укупно 1.829 паркинг сензора, а на 44 локације на раскрсницама улица биће постављено 85 табли обавештења.