„Фаст Парк" са више од 170 паркинг места у блоку 70

27.01.2005.

ЈКП „Паркинг сервис" представио решење проблема паркинг простора у новобеоградском Блоку 70. Живорад Анђелковић, генерални директор „Паркинг сервиса", најавио је јуче скоро решење проблема недостатка паркинг места у новобеоградском Блоку 70.

Према предлогу, монтажно-демонтантажна типска конструкција „Фаст Парк" на два нивоа, могла би за свега три месеца да буде постављена и тиме омогући паркирање за 171 возило, од чега 82 у приземљу, а 89 у горњем нивоу.

Тиме би се значајно увећао број паркинг места, којих сада на истом простору има мање од 100. Планирана локација за постављање ове конструкције налази се између кинеског тржног центра и „Ц-маркета" у Блоку 70. Он је додао да је предвиђено ограђивање посебног простора за доставна возила.

Да би се пројекат реализовао, потребно је да Секретаријат за саобраћај уреди постојећа паркинг места и јасно дефинише где је паркирање дозвољено, а затим изда дозвоју за монтажу „Фаст Парк". За монтажу је потребно свега 35 радних дана, с тим што доњи ниво може да се пусти у рад већ после 10 дана.

Анђелковић, који је са председником СО Нови Београд Жељком Ожеговићем, градским секретаром за саобраћај Зораном Пешовићем и чланом градског већа Дејаном Малим, у пратњи сарадника и новинара, обишао ову локацију, изразио је наду да инвеститори убудуће неће моћи да добијају употребне дозволе, уколико не обезбеде паркинг уз објекте које граде. Он је навео пример инвеститора пословног центра Ењуб, које је подигло огромни тржни центар на 15000 квадрата, али још није обезбедило паркинг за 950 аутомобила, што је по уговору била њихова обавеза, тако да у целом Блоку 70 недостаје око 2000 паркинг места.

Председник општине Нови Београд Жељко Ожеговић, рекао је да је општина суочена са великим проблемом паркирања, који ће кулминирати када буде дошло до очекиваног инвестиционог бума.

ЈКП „Паркинг сервис" је због тога урадио анализу стања и за новобеоградске Блокове 61-64, где је утврђен недостатак 3500 паркинг места, док је у кругу Општине утврђен "мањак" 450 паркинг места.

Анђелковић је као један од циљева у наредном периоду навео обезбеђавање довољног броја паркинг места у близини приоритетних објеката, како би се стало на пут паркирању по зеленим површинама и дечјим игралиштима.