Марина „Ада" - готова ствар?

21.07.2003.

Летње време заслужује и летње теме. Међутим, разлог да се поново проговори о марини „Ада" није сезонске природе, већ се ради о томе да овај пројекат добија физиономију и на путу је да у најскорије време постане стварност.

Још при доношењу одлуке о ангажовању ЈКП „Паркинг сервис" на изградњи марине у рукавцу Аде Циганлије било је јасно да је реч о врло обимном послу који има своју посебну логику и динамику реализације. Узимајући у обзир противречна реаговања у јавности, повремено и сумње у реалност читавог пројекта, тренутно стање у многоме надмашује стартна очекивања.

Након добијених сагласности и урбанистичких услова, уследио је избор пројектанта и рад на пројекту завршиће се до краја јуна. Већ током лета уследиће ревизија пројекта, прибављање грађевинске дозволе, расписивање тендера за набавку опреме и непосредно затим, отпочињање радова. Сматра се реалним да радови на чишћењу рукавца почну у септембру. Битно је да је најспорији део посла иза нас, да је за целокупан подухват обезбеђена потпуна сагласност свих надлежних органа града, и да реализацију пројекта више ништа не може да заустави.

Планираних око 700 везова са свим пратећим садржајима на око километар и по понтона и одговарајућем простору на копну, поставиће Београд на наутичку карту Европе, али сасвим сигурно, отвориће и неке потпуно нове перспективе привредном простору који гравитира средњем делу тока Дунава.