Нова зелена зона на Новом Београду

24.12.2021.

На основу Решења Секретаријата за саобраћај о изменама и допунама Решења о општим паркиралиштима, од понедељка 27. децембра, новим зонским системом паркирања биће обухваћени блокови 19а, 21, 22 и 23 на Новом Београду.

Oко 2000 паркинг места, која се налазе у блоковима 21 и 22, а која су до сада била у плавој зони, убудуће ће припадати зеленој зони. Oд понедељка 27.12.2021. године зеленој зони припадаће и блокови 19а и 23, који до сада нису били обухваћени зонским системом паркирања. Контрола наплате паркирања на око 1.300 паркинг места на новообележеним местима у блоковима 19а и 23 почеће 10. јануара следеће године, како би се станари и посетиоци упознали са новим системом.

Зоне се проширују на иницијативу станара поменутих блокова, који због великог броја посетилаца нису могли да пронађу слободно паркинг месту унутар блокова. ЈКП „Паркинг сервис“ ће благовремено обавестити све становнике и посетиоце да ће се контрола и наплата паркирања обављати радним данима од 7 до 21 час и суботом од 7 до 14 часова. Паркирање је временски ограничено на 180 минута, уз могућност да се по истеку трећег плаћеног сата доплати још један сат паркирања.

Цена сата паркирања у зеленој зони је 41 динар, док је цена продуженог сата паркирања 140 динара. Возачи могу паркирање платити слањем СМС поруке на број 9113, путем апликације за паметне телефоне или куповином електронске паркинг карте на киосцима. Месечна повлашћена паркинг карта за станаре је 457 динара, док је за особе са инвалидитетом бесплатна.

Станари, који имају пријављено пребивалиште у улицама које припадају блоковима 19а, 21, 22 и 23, а поседују аутомобил на своје име, имају право на повлашћену паркинг карту (еППК). Месечну карту могу купити у пословницама Корисничког сервиса „Паркинг сервиса“, али и путем електронског шалтера www.eparking.rs.

Уколико корисник не плати паркирање на један од понуђених начина или му истекне плаћено време паркирања, добиће електронски налог за плаћање дневне паркинг карте, која важи наредна 24 часа од момента издавања. Корисник остварује 50% попуста уколико налог плати у року од 8 дана од дана издавања.