Нови пословни комплекс на Међународном терминалу

10.09.2021.

ЈКП „Паркинг сервис“ започело је радове на изградњи још једне пословне зграде у новом комплексу Терминал 2 у Блоку 42, где ће бити смештена Царинарница Луке Београд, чиме ће се тежак камионски саобраћај изместити из центра града. Кад радови буду завршени Међународни терминал имаће савремену „паметну зграду“, површине око 5000 квадрата.

Од неусловног и небезбедног контејнерског насеља, Терминал „Паркинг сервиса“ постао је најсавременији међународни Логистички центар на Балкану. Састоји се од Терминала 1 кроз који годишње прође више од 150.000 камиона, са 300.000 обрађених царинских декларација и новоизграђеног Терминала 2, па се комплекс сада простире на 12 хектара. На Терминалу 2 су изграђене саобраћајнице, паркинг за 263 возила и три пословна објекта, у које ће се уселити службе за пренос и одржавање возила „Паркинг сервиса“, као и испостава Управе Царина,  са шалтер салом за рад са странкама.

  • У Логистичком центру „Паркинг сервиса“ годишње се оцарини роба у вредности од три милијарде евра. Кроз Међународни терминал некада дневно прође и по 500 камиона, али су многи камиони царинили робу и у центру града. Изградњом нове царинарнице и повећањем капацитета паркинга за камионе они ће се преселити на Терминал 2, у непосредној близини ауто-пута. Неопходност заштите животне средине био је важан мотив приликом изградње новог комплекса. Тако је на путничком паркингу, инсталиран пуњач за електро-возила, а на паркингу за теретна возила постављени су пуњачи за потребе хладњача. Електрична енергија у новоизграђеним објектима добијаће се путем соларних панела, који ће бити постављени следеће године, рекао је Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“.

У циљу заштите животне средине и смањења загађења на Терминалу 1 је планирана изградња нове котларнице на гас за грејање свих објеката, која ће заменити постојећу котларницу на мазут.