Обилазак радова на изградњи гараже „Пинки“

09.03.2023.

Градоначелник Београда Александар Шапић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Београд Андрија Чупковић, обишли су данас радове на изградњи јавне подземне гараже испод платоа хале „Пинки“ у Земуну.

Гаража се гради на површини од 5.186 квадратних метара и имаће једну подземну етажу за паркирање 150 возила, од чега ће за возила особа са инвалидитетом бити резервисано 8 паркинг места, а два паркинг места ће бити за возила на електро погон. Аутомобили ће у гаражу улазити из Улице Градски парк, док ће излаз бити у Немањиној улици.

Шапић је нагласио да паркирање постаје један од најозбиљнијих проблема у свим локалним самоуправама, као и европским и светским метрополама и најавио да би требало да до краја ове календарске године плато буде коначно уређен, а да паралелно испод њега буде једна заиста функционална гаража која је неопходна за овај део града. Градоначелник је истакао и да ће, практично завршетком ове гараже, почети градња гараже у Скерлићевој улици са 368 паркинг места.

– У наредних седам дана започеће и радови на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, коју радимо са нашим кинеским партнерима. Капацитет ове гараже је 284 паркинг места. У припремној фази је и гаража у Улици Соње Маринковић у Земуну, која би требало да има око 300 места – најавио је први човек Београда.

Директор Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис” Андрија Чупковић је истакао да радови на изградњи подземне гараже у Спортском центру „Пинки” иду према утврђеној динамици.

Како је рекао, крајем јуна очекује се завршетак ископа, док су од септембра предвиђени завршни радови, који ће трајати наредна три месеца. Када је реч о изградњи подземне гараже у Скерлићевој улици, Чупковић је додао да се у наредних 15–20 дана очекује добијање локацијских услова. Пројекат је такође у завршној фази, а добијање грађевинске дозволе очекује се у наредних неколико месеци.

Гаражу „Пинки“ „Паркинг сервис“ гради из сопствених средстава. Гаража ће бити опремљена најсавременијим системима аутоматике, који обезбеђују комфорно и безбедно коришћење објекта, једноставно плаћање услуга и информисаност о слободним капацитетима путем информационих табли, интернет презентације Предузећа и мобилне апликације „Паркинг сервис“. Комплетан објекат биће покривен 24-часовним видео-надзором и најсавременијим инсталацијама за овакву врсту подземних објеката.

Уместо платоа, који су протеклих деценија заузимали нелегално паркирани аутомобили, будући кров гараже биће уређен као што је оригинално замислио пројектант платоа и предат на коришћење грађанима. 

Посетиоци и становници Земуна добиће нова паркинг места у близини Спортског центра „Пинки“ крајем децембра 2023. године, готово две деценије након што је саграђена последња гаража у Београду – гаража „Пионирски парк“.