Обука возача за безбеднији саобраћај

04.05.2008.

ЈКП „Паркинг сервис" и САТ Медиа Груп представили су данас пројекат чији је циљ повећање безбедности учесника у саобраћају, кроз бесплатну обуку возача за правилну и сигурну вожњу. На Међународном теретном терминалу „Паркинг сервиса" у Блоку 53 на Новом Београду, где су постављени полигони за обуку возача, новинарима је демонстриран начин на који ће се обука вршити, а представници медија могли су да провере своје возачке способности, рефлексе и сналажење у вожњи. На овом месту ће се од 18. маја сваке недеље спроводити бесплатне обуке за све заинтересоване возаче аутомобила.

Реч је о мини-курсу обуке у вожњи, који се организује први пут у Србији и који је намењен првенствено возачима путничких аутомобила. Сви полазници ће возилима Националне возачке академије научити како се безбедно вози по клизавом коловозу, шта је најбоље учинити у критичним ситуацијама, како се правилно кочи са АБС уређајем и без њега, итд. На два специјална симулатора тестираће се рефлекси и координација покрета и демонстрирати ефикасност сигурносног појаса при чеоном судару. Програм обуке траје два сата, састоји се из теоретског и практичног дела, и вршиће се на возилима Тоyота Аурис. Заинтересовани треба да се пријаве на инфо-телефон 307-25-70 како би добили тачан термин у коме треба да дођу на полигон, а услов је да поседују возачку дозволу Б категорије.

У оквиру пројекта, Национална возачка академија (НАВАК), прва школа безбедне вожње у Србији, чији је оснивач САТ Медиа Груп, обезбеђује инструкторе и адекватну опрему за спровођење обука док ЈКП „Паркинг сервис" пружа сву осталу техничку подршку за реализацију читавог програма.

- Ово је део активности које смо имали у виду када смо после акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе" најавили да ћемо се током целе године бавити темом безбедности у саобраћају. И све ове акције дале су ефекат, јер према подацима које смо добили из Саобраћајне полиције, ове године се смањује број саобраћајних несрећа. На крају године сумираћемо резултате и желимо да они, што се тиче изгубљених људских живота, буду једнаки нули. А да би тако било, настојаћемо и даље да анимирамо људе, да брину најпре о себи, а онда и о осталим учесницима у саобраћају - истакао је Живорад Анђелковић, генерални директор ЈКП „Паркинг сервис".

-Осим обука које ће се недељом спроводити у Београду, Национална возачка академија намерава да део свог програма, такође бесплатно, покаже и у другим градовима Србије. Позивамо све оне из других градова који имају жељу да се ангажују на повећању безбедности саобраћаја и могу да помогну у организацији, да нам се јаве. Несреће се не догађају стално неком другом, сви ми учествујемо у саобраћају чим изађемо из куће, а сваког дана на путевима Србије угасе се два или три живота. Ако спасимо бар један живот, сав труд који смо уложили се исплатио, каже Момир Алвировић, директор Националне возачке академије.