Паркинг контрола уз помоћ „Ока соколовог“

30.08.2020.

Систем „Око соколово“ ће од уторка, 1. септембра, осим непрописно паркираних аутомобила, контролисати и да ли је плаћено паркирање за возила која су прописно паркирана у зони. Помоћ контролорима ЈКП „Паркинг сервис“ у 121 улици у зонираном подручју града пружаће мултифункционална возила Комуналне милиције.

Нови систем ће умногоме олакшати рад на терену контролорима „Паркинг сервиса“, јер ће „Око соколово“, на паркинг местима у улицама кроз које пролази, аутоматски детектовати возила за која није плаћено паркирање, као и она која су прекорачила максимално дозвољено време задржавања у зони. Овим возачима контролори више неће остављати обавештења о издатим електронским дневним паркинг картама, као што су то чинили у претходних месец дана информишући их о е-Паркингу. Систем „Око соколово“ ће на исти начин као и контролори издавати електронске дневне карте. Када се опази возило за које није плаћено паркирање, аутоматски се формира електронски налог и он се из система шаље у базу „Паркинг сервиса“.

За грађане се ништа неће променити, паркирање ће се и убудуће плаћати електронски као и до сада, док ће о издатим електронским дневним паркинг картама моћи да се информишу путем сајта Предузећа, www.parking-servis.co.rs, као и преко нове апликације за мобилне телефоне. Довољно је да се региструју на апликацији и „Паркинг сервис“ ће им слати обавештење да ли је за то возило издата електронска дневна паркинг карта, као и када им истиче плаћено време паркирања.

Контролори ће и даље обављати већину послова из области контроле и наплате паркирања, али ће захваљујући систему „Око соколово“, неки од њих, који су по свим временским условима радили на градским улицама, сада бити распоређени на адекватна радна места унутар Предузећа, док ће их на терену мењати модерна технологија. Како се буде ширила мрежа улица које покрива нови систем, тако ће се смањивати и број контролора на улицама. Нови, ефикаснији начин контроле унапредиће систем електронске контроле и наплате паркирања – е-Паркинг, а временски услови као што су киша, ветар или снег више неће утицати на уручење дневних карата.

Град Београд планира да и даље развија систем „Око соколово“ тако да га убудуће користи не само „Паркинг сервис“, већ и „Београд пут“, „Градска чистоћа“, комунална инспекција и остала јавна комунална предузећа и градске службе за евидентирање и решавање проблема попут ударних рупа, проблема са саобраћаjним знаковима на уличној мрежи, нелегалним баштама и нелегалним заузећима јавне површине, система ноћне расвете града, контејнера и свега осталог на улицама Београда што чини комунални систем.