Паркинг сервис представио систем Око соколово делегацији Најробија

19.11.2021.

Висока делегација Најробија, коју предводи заменик градоначелника главног града Кеније Вилијам Кангете Туку, данас је посетила ЈКП „Паркинг сервис“. Састанку у Контролно-оперативном центру овог предузећа присуствовали су директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић, извршни директор Милош М. Петровић, руководилац Службе за информатику и аутоматику Раденко Вуковић, као и амбасадор Србије у Кенији Драган Жупањевац. Приликом посете „Паркинг сервису”, ово предузеће је презентовало рад система „Око соколово” и наплату паркирања.

  • У циљу унапређења комуналног реда, Град Београд је увео овај систем који контролише непрописно паркирана возила на улицама Београда, али и плаћање паркирања за прописно паркирана возила. Делегацији Најробија приказали смо читав пакет услуга који обезбеђује систем Око соколово, од наплате и контроле паркирања до системских и мобилних апликација и израде Географско-информационог система. Уз помоћ њега, цео посао Паркинг сервиса у делу паркинг контроле сада је потпуно аутоматизован и ми смо заинтересовани да са својим производом, који је наша интелектуална својина, изађемо и на тржиште Најробија,  рекао је Чупковић.

Предности увођења оваквог система су комунални ред, ефикaсније санкционисање непрописно паркираних аутомобила и контрола и наплата паркирања на паркинг местима. Систем има превентивну улогу, па су приказани његови резултати - улице без застоја и гужви, ефикаснија контрола паркирања, уредније плаћање и повећана изменљивост возила на паркинг местима.

  • Најроби је подељен на више општина, имамо готово 5 милиона становника и комуналне услуге се плаћају путем мобилних телефона. Веома смо заинтересовани да учимо на вашим примерима и применимо ваше решење, јер два града имају сличне изазове. Јако су нам значајна ваша искуства у решавању проблема саобраћаја путем система Око соколово, јер је област паркирања код нас још увек неуређена, због чега смо кренули са позиционирањем паркинг места у граду и припремом техничке документације – навео је Кангете Туку.

Систем Око соколово, осим Комуналне милиције и „Паркинг сервиса“, могу да користе и друге комуналне службе и предузећа, јер возила могу да бележе ударне рупе, нелегалне баште, оштећене саобраћајне знакове, контролишу постављене рекламе. Увођење Система допринело је ефикаснијем одржавању комуналног реда, дигитализацији услуге паркирања, као и ефективном и економичном пословање.