Паук видео надзор за бољу ефикасност

05.05.2008.

ЈКП „Паркинг сервис" представио је пилот-пројекат „Паук видео надзор", чији је основни циљ да се повећа безбедност и омогући што бољи и неометани проток саобраћаја у граду, као и да се доношење одлука и комуникација са екипама на терену и грађанима учине ефикаснијим и транспарентнијим. Број учесника у одлучивању и поступању по прекршају ће се смањити и тиме обезбедити јаснија слика о појединачној одговорности.

Пројекат подразумева да контролори „Паркинг сервиса", саобраћајни полицајци, комунални инспектори и грађани могу мобилним телефоном фотографисати непрописно паркирано возило које угрожава саобраћај. Фотографије, путем ГПРС-а, стижу у Диспечерски центар „Паркинг сервиса" на Старом сајмишту где се одлучује о приоритетима уклањања возила и након тога екипе на терену добијају решења о одношењу возила.

Пројекат је резултат упорних покушаја ЈКП „Паркинг сервис" да пронађе решење за проблем непрописно и небезбедно паркираних возила, који већ дуго мучи Београђане. У пројекту су учествовали и стручњаци Факултета организационих наука, на челу са професором Душаном Старчевићем.

- Свесни смо да су непрописно паркирана возила често резултат и недовољног броја паркинг места. На решавању овог проблема „Паркинг сервис" ради већ неколико година. Што се тиче проблема уклањања небезбедно и погрешно паркираних возила, наш одговор је - видео надзор. Овим пројектом ће се обезбедити још јаснија слика о појединачној одговорности - како грађана, тако и полиције, и „Паркинг сервиса". Број учесника у одлучивању и поступању по прекршају ће се смањити и концентрисати у једном или двојици надлежних, у односу на садашње дискреционо право, често и до 40 различитих екипа које су сваког дана на терену, истиче Живорад Анђелковић, генерални директор ЈКП „Паркинг сервис".

Уз помоћ два „паука" опремљена рачунаром са специјалним софтвером, цео процес уклањања непрописно паркираних возила се убрзава и поједностављује, рад Сектора за транспорт и одржавање возила постаје ефикаснији, и постиже већа безбедност и бржи проток саобраћаја, што су и циљеви пројекта.

Овај пилот - пројекат трајаће 120 дана током којих ће „Паркинг сервис" проверити његову ефикасност и донети одлуку око набавке додатне опреме и за остала возила ауто-дизалице.