Почео са радом Систем паркинг сензора на Старом граду

12.08.2021.

„Паркинг сервис“ је пустио у рад Систем паркинг сензора, којим је сада покривено 1.800 паркинг места на подручју општине Стари град. Овај систем возачима у реалном времену даје податке о тренутно слободним местима и на тај начин скраћује њихову потрагу за паркинг местом. Пуштању у рад Система паркинг сензора на Старом граду присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник општине Стари град Радослав Марјановић и извршни директор ЈКП „Паркинг сервис“ Милош Петровић.

Након Врачара и Савског венца, сензори су постављени и на паркинг местима на подручју општине Стари град, што значи да сада у зонираном подручју Београда има укупно око 5.500 сензора на ове три општине. Сада возачи у сваком тренутку путем „Паркинг сервис“ апликације и инфо табли могу да се информишу у којој улици има и колико слободних паркинг места.

У претходних месец дана, поред 1.800 нових паркинг сензора, који су уграђени на паркинг местима на Старом граду, постављено је и 85 табли обавештења на 44 локације на раскрсницама улица. На овим таблама се налазе и подаци о тренутно слободним паркинг местима у зони и оним резервисаним за паркирање возила особа са инвалидитетом.

За становнике и посетиоце подручја Старог града, оивиченог улицама Цара Душана, Француска, Васе Чарапића, Студентски трг, Узун Миркова и Пјарона де Мондезира (бивша Тадеуша Кошћушка), сада ће потрага за слободним паркинг местом трајати знатно краће. У то су се већ уверили становници дела Врачара и Савског венца, на којима паркинг сензори постоје од 2016, односно 2019. године.

У саобраћајно најоптерећенијим деловима Београда, Систем паркинг сензора доприноси смањењу гужви због прекомерног кружења возила у потрази за слободним паркинг местом, смањењу емисије штетних гасова и количине буке, а доприноси уштеди времена и заштити животне средине.

Општина Стари град и ЈКП „Паркинг сервис“ апелују на возаче да правилно паркирају возила на прописно обележеним паркинг местима, како би сензори, који се налазе испод возила, детектовали заузеће сваког појединог паркинг места. Од тога зависи поузданост података о расположивости слободних паркинг места, који се налазе на таблама обавештења на почетку улица и у апликацији Паркинг сервиса.