Представљен систем „Око соколово“ у Љубљани

02.11.2020.

На позив градоначелника Љубљане Зорана Јанковића, Радна група ЈKП „Паркинг сервис“ Београд и Kомуналне милиције Београда представила је данас градској управи Љубљане систем „Око соколово“.

Након презентације у градовима широм Србије, перформансе система „Око соколово“ представљене су и у Љубљани. Радну групу је на стручном састанку примио градоначелник Зоран Јанковић са најближим сарадницима, а представници из Београда приказали су шта све чини овај систем, односно његов хардверски и софтверски део.

Представници Љубљане сазнали су како функционише систем „Око соколово“, када су у питању прописно и непрописно паркирање, и на који начин га користе Kомунална милиција и „Паркинг сервис“ за ефикасније одржавање комуналног реда, као и какве су његове могућности за евидентирање и решавање других комуналних проблема.

Представљена је и апликација „Паркинг сервис“, као саставни део софтверског решења, помоћу које може да се плаћа паркирање. Апликација је компатибилна са плаћањем паркирања путем СМС-а, паркомата и свих других видова плаћања, а кроз апликацију је могуће и директно плаћање платним катицама или средствима из депозита. Предност овог система је бесконтактно плаћање паркирања – у гаражама без инкасаната, а у зонама без контакта са контролорима. Такође, путем апликације стиже и обавештење о издатој дневној карти, као и времену важења издате дневне карте.

Подсећамо, у Београду је новоуведени систем „Око соколово“ знатно смањио непрописно заустављање у најпрометнијим улицама, чиме је омогућен бољи проток јавног превоза, а тротоари су очишћени од бахато паркираних возила. Са друге стране, систем је допринео и ефикаснијој контроли плаћања паркирања за прописно паркирана возила.