Презентован Систем „Око соколово" представницима 9 српских градова

07.10.2020.

Заменик градоначелника Горан Весић презентовао је градоначелницима и представницима девет српских градова систем „Око соколово”, којим се у Београду успешно контролише прописно и непрописно паркирање у ужем градском језгру. Весић је истакао да је већина грађана задовољна радом система „Око соколово“.

Специјална возила Комуналне милиције са надградњом, опремљена програмом за препознавање регистарских ознака возила, контролишу непрописно паркирана возила на београдским улицама, али и то да ли су они који су паркирали возила на прописно обележеним паркинг местима платили услугу паркирања.

Градоначелници Ниша, Крушевца, Крагујевца, Пирота, Суботице, Новог Сада, Врања, Ужица и Чачка упознали су се са начином функционисања Система „Око соколово“, као и са предусловима који морају бити испуњени да би он деловао како је то замишљено.

Вршилац дужности секретара за послове Комуналне милиције Иван Дивац истакао је да је главна карактеристика система „Око соколово” превентивно деловање и нагласио да овај систем не трпи ургенције и сторнирања прекршајних пријава.

Од 1. септембра нови систем „Око соколово“ умногоме је олакшао рад на терену контролорима „Паркинг сервиса“, јер на паркинг местима у улицама кроз које пролази, детектује возила за која није плаћено паркирање, као и она која су прекорачила максимално дозвољено време задржавања у зони и аутоматски креира електронску дневну паркинг карту.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић нагласио је да је „Око соколово” домаћа интелектуална својина, која је омогућила велику уштеду новца и похвалио одличну сарадњу са Комуналном милицијом и Градом Београдом у имплементацији система.

Град Београд планира да, осим Комуналне милиције и „Паркинг сервиса“, Систем „Око соколово“ обухвати и делокруг рада других комуналних предузећа и допринесе решавању проблема попут ударних рупа, оштећених саобраћајних знакова, нелегалних башти и нелегално заузетих јавних површина, али и других комуналних проблема на улицама Београда.