Проширење зона од 29. маја!

08.05.2006.

ЈКП „Паркинг сервис" обавештава заинтересоване да ће у Служби паркинг контроле, Улица Старине Новака број 22, од понедељка, 08. маја 2006. године, почети продаја паркинг карата за станаре улица које припадају проширеним зонама за паркирање ван „круга двојке".

Како је раније најављено, жута и зелена зона паркирања у Београду од 29. маја 2006. године биће проширене на делове града који се граниче са „кругом двојке", а ограничени су улицама Немањином, Савском, Франше Депереа и Булеваром Ослобођења. Улица Кнеза Милоша раздваја жуту и зелену проширену зону.

Повлашћена паркинг карта (ППК) издаје се уз личну карту и саобраћајну дозволу које су на истој адреси подносиоца захтева, а право на ППК имају станари, лица са инвалидитетом, и правна лица и предузетници који живе, тј. имају седиште у улицама проширених зона за паркирање ван „круга двојке".

Цена месечне ППК за станаре износи 355,00 динара, док је за правна лица и предузетнике у жутој зони цена 3.816,00 динара, а у зеленој 2.538,00 динара на месечном нивоу. Особама са инвалидитетом издаје се бесплатна ППК, уз потврду Секретаријата за социјалну и дечју заштиту и борачку управу, саобраћајну дозволу и личну карту.

Власнику повлашћене карте за паркирање омогућено је паркирање возила без временског ограничења на првом слободном паркинг месту, тј. нограничено у периоду за који је ППК издата. ППК се издаје у боји зоне у којој живи станар или инвалид, тј. у којој има седиште правно лице или предузетник и важи за све улице које се налазе у тој зони.

Важно је напоменути да ППК које су издате за жуту и зелену зону у „кругу двојке", не важе у жутој и зеленој зони ван "круга двојке" и обрнуто.

Додатне информације могу да се добију путем телефона Службе паркинг контроле на бројеве 3235-485 и 3231-289.

Подсећања ради, од 29. маја 2006. године почиње седмодневни прелазни период. У том периоду, возачи, који из неког разлога не буду платили паркинг, биће издавањем доплатне паркинг карте обавештени о проширењу паркинг зона и обавези плаћања паркирања. Ову доплатну карту они неће бити у обавези да плате! Ипак, требало би напоменути да је и у овом прелазном периоду плаћање паркинга у проширеним зонама обавезно и то слањем поруке путем мобилног телефона или попуњавањем карте за паркирање, која може да се купи код контролора или на трафици.

Паркирање у жутој проширеној зони је 25 динара по започетом сату са максималних 120 минута задржавања, а у зеленој проширеној зони 20 динара по започетом сату са максималних 180 минута задржавања на једном паркинг месту. Наплата паркирања обавља се сваког радног дана од 07 до 21х и суботом од 07 до 14х.

Улице које припадају ЖУТОЈ проширеној зони су: Савска, Сарајевска, Александра Глишића, Дринска, Др Александра Костића, Хајдук Вељков венац, Рисанска, Дурмиторска, делови Бирчанинове, Војводе Миленка, Милоша Поцерца и Вишеградске улице.

Улице које припадају ЗЕЛЕНОЈ проширеној зони су: Ресавска, Светозара Марковића, Краља Милутина, Делиградска, Катићева, делови Бирчанинове, Војводе Миленка, Милоша Поцерца и Вишеградске улице, као и Тиршова улица, Пастерова, Булевар ослобођења и Др Суботића.