Прослављен Спасовдан - слава града Београда

13.06.2013.

Град Београд и његови грађани литургијом у Вазнесењској цркви и литијом обележили су своју славу Вазнесење господње - Спасовдан.

Свету литургију и литију предводио је патријарх Српске православне цркве Иринеј.

Од Вазнесењске цркве Спасовданска литија је прошла улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Теразијске чесме, затим Кнез Михаиловом и Париском улицом до Саборне цркве. Потом се литија вратила улицама Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Краљице Наталије, Добрињском до Вазнесењске цркве.

ЈКП ''Паркинг сервис'' и ове године помогао је неометано одвијање литије и са трасе којом је литија требало да прође уклонио 23 возила. Овом приликом захваљујемо свим суграђањима што су се одазвали позиву градских власти и на време померили своје аутомобиле, како би свечана поворка неометано прошла улицама главног града.

Спасовдан се обележава 40 дана после Ускрса и увек у четвртак, а Београд је за своју славу узео Спасовдан у спомен на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд престоницом Србије. После 46 година паузе, слава је обновљена 1993. године, тако да се ове године обележава и две деценије од како је улицама Београда поново прошла литија.