Систем „Око соколово“ представљен у градовима широм Србије

20.10.2020.

Након презентације у Београду, Радна група ЈКП „Паркинг сервис“ Београд и Комуналне милиције представила је систем „Око соколово“ у градовима који су заинтересовани за његово увођење. С новим системом, на домаћем терену, ове и прошле недеље упознати су представници Ниша, Новог Сада, Чачка, Суботице, Крагујевца, Крушевца и Ужица, који су изразили жељу да примене тај систем, како би увели комунални ред у својим местима.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски најавила је да би од наредне године систем „Око соколово“ требало да контролише непрописно паркирање и у овом граду и додала да би се тиме увео комунални ред и обезбедили проходнији тротоари. Представници Града Новог Сада на састанку са Радном групом најавили су могућност увођења система електронске контроле паркирања и у овом граду, а после презентације у Чачку, градоначелник Милун Тодоровић је рекао да ће и овај град добро размотрити како да примени систем „Око соколово“ и тако ослободи тротоаре, који су заузети бахато паркираним возилима. Суботица, као модеран и иновативан град, такође се залаже за имплементацију нових технологија, а након састанка са Радном групом из Београда, градски менаџер Загорка Панић изразила је захвалност Граду Београду што је и Суботица међу градовима којима се нуди овај домаћи систем, као и помоћ у виду бесплатног софтвера и обуке кадрова. Крагујевац и Крушевац су се, такође, упознали са функцијама које има „Око соколово“, а градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је да ће покушати у наредном периоду да опреми град оваквим системом, јер је број возила све већи, а број паркинг места ограничен и да је то начин да се проблем непрописног паркирања реши.

У Београду је, уз помоћ система „Око соколово“, спречено заустављање саобраћаја у најпрометнијим улицама, омогућен је бољи проток јавног превоза и очишћени су тротоари од бахато паркираних возила. Такође, систем је допринео ефикаснијој контроли плаћања прописно паркираних возила.