Систем плаћања паркирања и на Златибору

01.03.2022.

Данас је на Златибору пуштен у рад систем плаћања паркирања СМС порукама, чиме је започето имплементирање софтверских решења за контролу и наплату паркирања, које на подручју општине Чајетина уводи Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ из Београда. Становници и посетиоци Златибора ће од 1. маја бити у могућности да све услуге из области паркирања плате путем јединствене апликације „Паркинг сервиса“ за мобилне телефоне, као и на електронском шалтеру на адреси www.eparking.rs.

Возачима је на располагању 500 обележених паркинг места, која су на Златибору распоређена у три зоне. Паркирање у плавој, црвеној и екстра зони није временски ограничено и наплаћује се сваког дана од 7 до 21 час. Становници имају право на месечне паркинг карте, а ускоро ће и све трансакције моћи да се обављају електронским путем.

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Београд својим Системом за аутоматско препознавање регистарских таблица возила путем мобилног видео надзора излази и на светско тржиште, где се очекује да његова вредност буде вишеструко већа него у Србији. „Паркинг сервис“, једини у свету, нуди комплетан пакет услуга, који обухвата платформу за плаћање паркирања путем СМС-а и мобилне апликације, са једне стране, и контролу паркирања, са друге стране. Део овог система, који обухвата софтверска и хардверска решења, која су интелектуална својина „Паркинг сервиса“, чине и системске и мобилне апликације, као и израда Географско-информационог система (ГИС). 

Систем је у Београду већ допринео ефикаснијем одржавању комуналног реда, дигитализацији услуге паркирања, као и ефективном и економичном пословању.