Зоне до "Крста"

14.09.2009.

Новим проширењем зонираног подручја, који ће ступити на снагу од 1. новембра, биће обухваћен део Врачара оивичен улицама Књегиње Зорке, Макензијевом, Цара Николаја Другог, Милешевском, Војводе Шупљикца и Булеваром краља Александра и један мањи кварт општине Звездара између улица Војводе Шупљикца, Бранка Крсмановића и Булевара краља Александра. Када Саобраћајни факултет буде завршио израду студије изводљивости, коју је наручио Секретаријат за саобраћај, биће познат број паркинг места, као и које ће паркинг зоне на том подручју бити уведене.

Хронични недостатак слободних паркинг места у овом делу града навео је општину Врачар да покрене иницијативу за увођење зона са временским ограничењем у педесет улица, у којима је овај проблем био изражен. Чак 74 одсто грађана овог дела Врачара се у анкети, коју је спровела општина, изјаснило у корист увођења зона.

- Секретаријат за саобраћај и ЈКП „Паркинг сервис“ тренутно раде елаборат, који ће определити зону која ће важити у овом делу града. Планирано је да се до краја 2010. године зонски систем паркирања уведе и на деловима општина Палилула и Звездара и на тај начин заокружи зонирање у централном делу града, рекао нам је директор Сектора за послове развоја и организацију паркинг контроле Раденко Вуковић.

До првог јуна, када је трећа зона уведена на доњем Дорћолу, велики број возача је остављао своја возила у том делу града, како би избегао плаћање паркирања и временско ограничење. Због тога су станари имали проблема да пронађу слободно место испод Улице цара Душана.

- Нов режим паркирања омогућио је станарима овог дела града да имају довољно места да паркирају своја возила. Осим обележених паркинг места, дефинисан је и простор за пешаке, тако да је коначно уведен ред. Од када је проширена трећа зона, многи грађани доњег Дорћола су нам захваљивали што коначно могу да паркирају возила испред своје зграде, истиче Вуковић.