Зонски систем паркирања од данас званично и на доњем Дорћолу

01.06.2009.

Зонски систем паркирања на доњем Дорћолу званично је данас почео да се примењује. Увођење зонирања, на потезу оивиченом улицама Тадеуша Кошћушка, Цара Душана, Џорџа Вашингтона, Деспота Стефана, Цвијићевом, Поенкареовом, Венизелосовом, Светозара Милетића и Дунавском, иницирала је општина Стари град на захтев грађана.

– У овој зони, са више од 2.500 паркинг места, паркирање је ограничено на три сата. То се не односи на станаре и на оне који имају седиште фирме у том подручју. Систем фаворизује станаре, добру проточност саобраћаја и већу безбедност пешака – рекао је Бобан Ковачевић, генерални директор ЈКП „Паркинг сервис”.

Градски секретар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић истакао је да у централном делу Београда има више од 13.000 обележених паркинг места, од чега су 82 одсто општа паркиралишта на улицама, 14 процената је у гаражама и око четири одсто на издвојеним, посебним паркиралиштима.

– Нов режим паркирања у овом делу града није рестриктиван за станаре, али јесте за све друге. Зато се и надамо да ће они који су до сада дуже остављали своја возила у овом делу града бити дестимулисани и да ће користити јавни градски превоз, за шта се и залажемо. Системом једносмерних улица и обележених паркинг места, те прецизно дефинисаним простором за пешаке, уведен је ред у овом делу града – казао је Ђаконовић.

Станари који имају пријављено пребивалиште у том делу града, а поседују аутомобил на своје име, имају право на повлашћену паркинг карту и паркирање без временског ограничења по цени од 416 динара месечно. Повлашћене карте могу се купити у просторијама ЈКП „Паркинг сервиса” у Улици Старине Новака 22, радним данима од 7 до 21 часа и суботом од 7 до 14 часова. За куповину повлашћене карте потребно је приложити фотокопију личне карте и саобраћајне дозволе (уз оригинал на увид). Повлашћена паркинг карта не важи у зеленој зони у другим деловима града, већ искључиво у делу у којем корисник повлашћене карте станује. За оне који немају повлашћену карту, у трећој зони паркирање је временски ограничено на три сата и плаћа се по започетом сату по цени од 23 динара, а као и свуда плаћање је могуће смс поруком на број 9113, паркинг картом која се купује на киосцима или електронском паркинг картом купљеном код контролора. Цена месечне повлашћене карте за правна лица и предузетнике износи 2.987 динара.

Поред увођења паркинг зоне, на доњем Дорћолу промењен је и режим саобраћаја и уведен систем једносмерних улица. На тај начин олакшано је кретање свих учесника у саобраћају и убрзан је проток саобраћаја кроз уске дорћолске улице. Пре увођења паркинг зона, грађани који станују у центру града имали су много проблема да нађу слободно место, јер велики број људи дневно послом долази у центар. Студија Института Саобраћајног факултета у Београду, урађена пре увођења зона у Београду, показала је да је у најужем центру града 77 одсто паркираних возила угрожавало безбедност пешака и осталих учесника у саобраћају. То је доводило до смањивања брзине путовања, нарушавало квалитет јавног градског превоза и онемогућавало несметано паркирање грађанима који станују у центру. Увођењем зона, ти проблеми су решени.